"Om
regeringen inte kan sänka levnadskostnaderna, måste den helt enkelt
avgå. Om polisen och FN-trupperna vill skjuta på oss, så OK, för om
dom inte tar livet av oss med kulor, så dör vi ändå av svält.” (En
demonstrant i Port-au-Prince, Haiti). Vi har ännu bara sett början
på en global svältkatastrof, skriver journalisten Ian Angus, som också
pekar på den akuta livsmedelskrisen som exempel på kapitalismens misslyckande.
På
Haiti, där folkflertalet får 225 färre kalorier än det minimum som
krävs för en god hälsa, dövar en del hungerkramperna genom att äta
“lerkakor”, gjorda på en blandning av lera, vatten, litet vegetabilisk
olja och salt. I Kanada betalar samtidigt den federala regeringen
225 dollar för varje gris som dödas i en massiv selektiv slaktkampanj
som ingår i en plan för att skära ned grisköttsproduktionen. Grisuppfödarna,
som pressas av låga köttpriser och höga foderkostnader, har svarat
med sådan entusiasm att slakten antagligen kommer att göra slut på
alla bidragen före september, när projektet skall avslutas. En del
slaktade grisar skall lämnas in på lokala livsmedelsbanker, men de
flesta kommer att förstöras eller bli hund- och kattmat. Ingen enda
gris kommer att skickas till Haiti. Det är det kapitalistiska lantbrukets
brutala värld – en värld där vissa förstör livsmedel därför att priserna
är för låga och andra bokstavligen äter jord därför att livsmedelspriserna
är för höga.
Rekordpriser på baslivsmedel
Vi befinner oss mitt i en ökning av livsmedelspriserna i hela världen
där priserna har pressats upp till de högsta nivåerna på flera årtionden.
Prisökningarna drabbar de flesta livsmedelsslag, men särskilt de viktigaste
stapelvarorna – vete, majs och ris. Enligt FNs jorsbruks- och livsmedelsorganisation
FAO ökade priserna på spannmål med 88 procent mellan mars 2007 och
mars 2008, olja och fetter med 106 procent och mjölkprodukter med
48 procent. FAOs livsmedelsprisindex i sin helhet har stigit med 57
procent på ett år, och de flesta ökningarna har inträffat de senaste
månaderna.
Enligt
Världsbanken steg vetepriserna världen över med 181 procent under
36-månadsperioden fram till februari 2008 och livsmedelspriserna sammantaget
med 83 procent. Banken förutspår att de flesta livsmedelspriser kommer
att ligga kvar långt över 2004 års nivå åtminstone fram till år 2015.
Den populäraste sorten thai-ris såldes för 198 dollar per ton för
fem år sedan och 323 dollar per ton för ett år sedan. Den 24 april
sprängdes tusendollargränsen. Priserna stiger ännu mer på de lokala
marknaderna. På Haiti steg marknadspriset på en 50-kilossäck ris till
det dubbla inom loppet av en vecka i slutet av mars. Dessa prishöjningar
är katastrofala för de 2,6 miljarder människor världen över som lever
på mindre än 2 dollar om dagen och spenderar mellan 60 och 80 procent
av sin inkomst på mat. Hundratals miljoner har inte råd att äta.I
april gick de svältande till motattack.
Haitis
fattiga stoppar lastbilar
Den
3 april reste demonstranter barrikader i staden Les Cayes på södra
Haiti, stoppade lastbilar som fraktade ris och delade ut riset och
försökte bränna en FN-postering. Protesterna spred sig snabbt till
huvudstaden Port-au-Prince, där tusentals människor marscherade till
presidentpalatset och skrek ”Vi svälter!”. Många krävde att FN-soldaterna
skulle tas hem och att Jean-Bertrand Aristide, den landsflyktige presidenten,
vars regering störtades av utländska makter år 2004, skulle återinsättas.
President René Préval, som inledningsvis sagt att de inte fanns något
att göra, har tillkännagivit att grossistpriset på ris skall sänkas
med 16 procent. En i bästa fall provisorisk åtgärd, eftersom prissänkningen
bara gäller i en månad och detaljhandlarna inte är skyldiga att sänka
sina priser. Parallellt med aktionerna på Haiti demonstrerade också
svältande människor i över tjugo andra länder
*I
Burkina Faso ställdes krav på ”betydande och effektiva” prissänkningar
på ris och andra stapelvaror i en två dagar lång generalstrejk av
fackföreningar och butiksägare.
*I
Bangladesh gick över 20.000 arbetare från textilfabriker i Fatullah
ut i strejk med krav på lägre priser och högre löner. De kastade tegelstenar
och sten mot polisen, som avlossade tårgasgranater mot folkmassan.
*
Den egyptiska regeringen skickade ut tusentals soldater till textilfabrikerna
i Mahalla i Nil-deltat för att förekomma en generalstrejk med krav
på löneförhöjningar, oberoende fackföreningar och lägre priser. Två
människor dödades och över 600 har fängslats.
*
I Abidjan i Elfenbenskusten, använde polisen tårgas mot kvinnor som
hade rest barrikader, bränt bildäck och blockerat större vägar. Tusentals
marscherade till presidentens hem och skanderade ”Vi svälter” och
”Att leva kostar för mycket, ni tar livet av oss”.
*
I Pakistan och Thailand har beväpnade soldater skickats ut för att
stoppa de fattiga från att ta mat från åkrar och magasin.
Liknande protester har ägt rum i Kamerun, Etiopien, Honduras, Indonesien,
Madagaskar, Mauretanien, Niger, Peru, Filippinerna, Senegal, Thailand,
Uzbekistan och Zambia. Den 2 april meddelade Världsbankschefen vid
ett möte i Washington att prishöjningarna kan leda till social oro
i 33 länder. En ledarskribent i Time varnade: “Tanken att hungrande
massor i desperation går ut på gatorna för att störta sittande regeringar
har tyckts ofattbart främmande ända sedan kapitalismen segrade så
avgjort i det kalla kriget. Trots det tyder tidningsrubrikerna under
den gångna månaden på att de hänsynslösa prisökningarna hotar stabiliteten
för ett växande antal regeringar världen över… när förhållandena gör
det omöjligt att ge barnen mat, kan vanligtvis passiva medborgare
mycket snabbt bli militanta, för de har ju ingenting att förlora.
Vad
är det som driver på livsmedelsinflationen?
Sedan
60-talet har livsmedelsproduktionen alltmer globaliserats och koncentrerats.
En handfull länder dominerar världshandeln med baslivsmedel. 80 procent
av veteexporten och 85 procent av risexporten kommer från sex exportörer.
Tre länder producerar 70 procent av all majs som exporteras.
Detta
gör världens fattigaste länder, de som måste importera mat för att
överleva, till offer för ekonomiska trender och politik i detta lilla
fåtal exportländer. När det globala livsmedelshandelssystemet upphör
att fungera, så får de fattiga stå för fiolerna. Under flera år har
världshandeln med baslivsmedel gått mot en kris. Fyra sinsemellan
relaterade tendenser har bromsat produktionstillväxten och pressat
upp priserna.
Den
“gröna revolutionen” är över
På
60- och 70-talen satsade USA pengar och tekniskt bistånd på att utveckla
lantbruket i Indien och andra länder i ett försök att motverka missnöjet
bland bönderna i södra och sydöstra Asien. Den ”gröna revolutionen”
– växtförädling med nya sorter, konstgödsel, bekämpningsmedel, jordbruksteknik
och infrastruktur – ledde till spektakulära ökningar av livsmedelsproduktionen,
framför allt ris. Avkastningen per hektar ökade fortsatt fram till
90-talet.
I
dagsläget är det inte på modet att regeringar hjälper fattiga att
odla mat åt andra fattiga, eftersom ”marknaden” förutsätts ta hand
om alla problem. The Economist berättar att ”kostnaderna för jordbruket
som andel i de samlade offentliga utgifterna i utvecklingsländerna
krympte till hälften mellan 1980 och 2004.” Bidragen och pengarna
till forskning och utveckling har tagit slut, och produktionsökningen
har avstannat.
Som
resultat av detta har världen de sista åtta åren konsumerat mera spannmål
än man producerat, vilket innebär att man hämtat ris ur de reserver
som regeringar och handlare vanligtvis håller som försäkring mot dåliga
skördar. Spannmålslagren i världen ligger nu på sin lägsta nivå någonsin,
och bufferten för dåliga tider är skral.
Klimatförändringen
Vetenskapsmän
hävdar att klimatförändringen skulle kunna krympa matproduktionen
med hälften i vissa delar av världen under de närmaste 12 åren. Men
det handlar inte bara om framtiden:
Australien
är normalt världens näst största spannmålsexportör, men en våldsam
torka har minskat veteskörden med 60 procent och risproduktionen har
slagits ut helt och hållet.
I
november svepte en av de värsta cyklonerna på årtionden bort en miljon
ton ris och skadade allvarligt veteskörden i Bangladesh, varför detta
enorma land blivit ännu mera beroende av importerade livsmedel.
Massor
av andra exempel kunde nämnas. Det är uppenbart att den globala klimatkrisen
redan är här och att den drabbar maten.
Biobränslen
Det
är nu officiell politik i USA, Kanada och Europa att omvandla mat
till bränsle. Fordonen i USA bränner tillräckligt mycket majs för
att täcka de 82 fattigaste ländernas importbehov. Etanol och biodiesel
är starkt subventionerade, vilket ohjälpligen innebär att grödor som
majs plockas bort ur livsmedelskedjan och rinner ner i bensintankarna,
och att nyinvesteringarna i jordbruket världen över inriktas på växter
som palm, soja, raps och andra oljeproducerande växter. Efterfrågan
på biobränslen höjer direkt priserna på dessa grödor, och pressar
indirekt upp priserna på andra grödor, då man uppmuntrar producenterna
att gå över till biobränsle.
Det
driver också upp kostnaderna för köttproduktionen, eftersom majs är
den största ingrediensen i djurfodret i Nordamerika, något som de
kanadensiska grisuppfödarna har blivit varse.
Oljepriset
Livsmedelspriserna
är kopplade till oljepriset, eftersom livsmedel kan omvandlas till
olja. Men oljeprishöjningarna berör också kostnaden för att producera
livsmedel. Konstgödsel och bekämpningsmedel framställs med olja och
naturgas. Bensin och diesel används för att så, skörda och transportera.
Det finns uppskattningar att 80 procent av kostnaderna för att producera
majs är kostnader för fossila bränslen. Det är alltså ingen tillfällighet
att livsmedelspriserna stiger när oljepriserna gör det.
*
* *
I
slutet av 2007 innebar nedskärningarna av investeringarna i tredje
världens lantbruk, stigande oljepriser och klimatförändringen att
produktionsökningen bromsade in och priserna gick upp. Goda skördar
och en stark tillväxt av exporten skulle ha kunnat avvärja krisen,
men det blev inte fallet. Den utlösande faktorn var riset, basmat
för 3 miljarder människor.
Vid
årets början meddelade Indien att man drog in största delen av risexporten
för att bygga upp nya reserver. Några veckor senare tillkännagav också
Vietnam att man avbröt exporten i fyra månader för att försäkra sig
om att det fanns tillräckligt för hemmamarknaden. Vietnams risskörd
hade drabbats av ett omfattande skadeinsektsangrepp under skörden.
I
vanliga fall står Indien och Vietnam för 30 procent av all risexport,
varför deras beslut blev tillräckligt för att knuffa den redan ansträngda
världsmarknaden för ris över avgrundens rand. Rishandlarna började
omedelbart köpa upp tillgängliga lager och hamstrade allt ris de kunde
komma över i förhoppning om framtida prisstegringar, och pressade
så upp priserna på framtida skördar. Priserna sköt i höjden. I mitten
av april berättade pressen om ”panikköp” av risoptioner på Chicago-börsen,
och det blev till och med brist på ris på hyllorna i stormarknaderna
i Kanada och USA.
Varför
upplopp?
Det
är inte första gången matpriserna skjuter i höjden. Om vi tar hänsyn
till inflationen var världsmarknadspriserna på baslivsmedel högre
på 70-talet än de är idag. Så varför har just denna inflationsexplosion
förorsakat massprotester världen över? Svaret är att alltsedan 70-talet
så har världens rikaste länder med hjälp av de internationella organ
som de kontrollerar systematiskt undergrävt de fattigaste ländernas
förmåga att nära sina befolkningar och skydda sig i en kris som denna.
Haiti
är ett mycket talande och fruktansvärt exempel.
Haiti
har odlat ris i århundraden och fram till för tjugo år sedan producerade
haitiska jordbrukare omkring 170.000 ton ris per år, vilket var tillräckligt
för att täcka 95 procent av den inhemska konsumtionen. Risodlarna
fick inga statliga bidrag, men som i alla andra risproducerande länder
vid den tiden var deras tillgång till den lokala marknaden skyddad
av importtullar.
År
1995 krävde Internationella Valutafonden, som villkor för att bevilja
ett lån som Haiti hade akut behov av, att Haiti sänkte sina importtullar
på ris från 35 till 3 procent, den lägsta avgiften i Karibien. Följden
blev att det strömmade in ris från USA, som såldes till halva priset
jämfört med det Haiti-producerade riset. Tusentals risbönder förlorade
sina åkrar och sitt livsuppehälle, och i nuläget kommer tre fjärdedelar
av allt ris som äts på Haiti från USA.
USA-riset
tog inte över den haitianska marknaden för att det smakar bättre eller
för att USAs risproducenter är effektivare, utan därför att risexporten
från USA får stora statliga subventioner. År 2003 fick USAs risproducenter
1,7 miljarder dollar i bidrag, eller i genomsnitt 232 dollar per hektar
risodling. Dessa pengar, varav lejonparten hamnade i händerna på en
handfull mycket stora jordägare och jordbruksföretag, gjorde det möjligt
för USAs exportörer att sälja ris till priser som låg mellan 30 och
50 procent under deras faktiska produktionskostnader. Haiti tvingades
kort sagt att ge upp det statliga skyddet för det inhemska jordbruket,
och sedan använde USA sina statliga subventioner för att ta över marknaden.
Många variationer på detta tema har funnits, där rika länder i nord
påtvingar fattiga och skuldsatta länder i syd “liberaliseringar” och
sedan drar nytta av avregleringarna för att lägga vantarna på marknaden.
Statliga subventioner står för 30 procent av intäkterna från jordbruket
i världens 30 rikaste länder, sammanlagt 280 miljarder dollar om året,
en oslagbar fördel på en ”fri” marknad där de rika bestämmer spelreglerna.
Dessutom har Världsbanken och Internationella Valutafonden under flera
årtionden vägrat ge fattiga länder lån med mindre än att de går med
på “strukturanpassningsprogram” med krav på att låntagarna devalverar
sina valutor, sänker skatterna, privatiserar offentlig verksamhet
och skär ned eller avskaffar stödprogram för lantbrukarna.
Allt detta gjordes under förespeglig att marknaden skulle alstra ekonomisk
tillväxt och välstånd – men i stället har fattigdomen ökat och stödet
till lantbruket har försvunnit. Under tidigare prisstegringar på livsmedel
har det fattiga åtminstone haft viss tillgång till mat som de odlat
själva eller som odlats lokalt och gått att köpa till priser som sattes
lokalt. I dagens läge är detta helt enkelt omöjligt i många länder
i Afrika, Asien och Latinamerika. Nu bestämmer världsmarknaderna de
lokala priserna och ofta måste de enda tillgängliga livsmedlen importeras
från fjärran länder
*
*
Mat
är inte en vara vilken som helst, mat är helt grundläggande för människans
överlevnad. Det minsta mänskligheten bör kunna förvänta sig av varje
regering eller samhällssystem är att man försöker stoppa svälten –
framför allt att man inte driver en politik som förvägrar människor
mat. Därför hade Venezuelas president Hugo Chávez alldeles rätt när
han den 24 april beskrev livsmedelskrisen som det största beviset
på kapitalismens historiska misslyckande.
Ian
Angus, redaktör för “Climate and Capitalism”. Artikeln publicerad
I nättidningen Socialist Voice 28 april 2008.
Översättning
Eva Sjöblom